Kiracı izinsiz ev arkadaşı alabilir mi?
Kiracı izinsiz bir şekilde bir oda arkadaşı alırsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip olabilir. Bu durumda kiracı olumsuz yasal sonuçlarla ve tahliye ile karşı karşıya kalır.
Kiraladığım evde arkadaşım kalabilir mi?
Ev sahibi hesapları kapatabilir. “Bir vatandaş ev sahibiyle kira sözleşmesi imzalarsa, o evde sadece kendisi ve ailesi yaşayabilir. Eğer o vatandaş bir ev arkadaşıyla yaşamak isterse, her iki kişi de sözleşmeye taraf olmalıdır.” Başka bir deyişle, her ikiniz de sözleşmeyi imzalarsınız ve sonra eve üçüncü bir kişi girer.
Ev arkadaşım beni evden çıkarabilir mi?
Yazılı bir anlaşmanız yoksa, yasal olarak isteğe bağlı bir kiracı olarak kabul edilirsiniz ve ev sahibiniz, kira sözleşmenizi feshetmek için 30 günlük yazılı bildirimde bulunmadan sizi tahliye edemez. Yazılı bir anlaşmanız yoksa, yasal olarak isteğe bağlı bir kiracı olarak kabul edilirsiniz ve ev sahibiniz, kira sözleşmenizi feshetmek için 30 günlük yazılı bildirimde bulunmadan sizi tahliye edemez.
Ev arkadaşı nasıl tahliye edilir?
Ev arkadaşı edinmek isteyen herkes ev sahibinden yazılı izin almalıdır. Kiracı, alt kiralama hakkı kira sözleşmesinde belirtilmeden veya ev sahibinin yazılı izni olmadan ev arkadaşları alırsa, ev sahibi kiracının kira sözleşmesini mahkeme yoluyla feshedebilir.
Kiracı yanına başkasını alabilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun 322. maddesine göre; “Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen başkasına kiralayabileceği gibi, kiralayanın aleyhine bir değişikliğe yol açmamak kaydıyla kullanma hakkını da başkasına devredebilir.
Kiralanan dairede başka biri oturabilir mi?
Adi kira sözleşmelerinde kiracı, ev sahibinin izni olmaksızın kiralanan taşınmazda başka bir kişinin yaşamasına izin verebilir. Ancak bu işlemde kiracı, kiralanan taşınmazda herhangi bir değişiklik yapmamak ve ev sahibine zarar vermeyecek her türlü devri yapmakla yükümlüdür.
Ev arkadaşı aramak yasal mı?
Son zamanlarda ev arkadaşı arayanların sayısı önemli ölçüde arttı. Ancak bunun için ev sahibinin yazılı onayı gerekiyor. Aksi takdirde, izinsiz ev arkadaşı arayan bir kiracının mahkeme tarafından tahliye edilmesi emredilebilir.
Kiracı eve misafir getirebilir mi?
Ancak mevcut yasaya göre bunun hiçbir yasal dayanağı yoktur. Alman Kiracılar Derneği açıklamasında bu soruyu açıklığa kavuşturmuştur. Açıklamaya göre kiracı istediği kadar ve istediği sıklıkta misafir ağırlayabilir.
Kiracı ikametgahını almak zorunda mı?
Kiracının yasal haklarının korunması veya mahkemede uygulanması için ev sahibinin “aldığı kirayı beyan etmesi” veya “kiracısının yaşadığı evi ikametgah olarak kullandığını beyan etmesi” gerekir.
Kiracı ev sahibine haber vermeden evden çıkabilir mi?
Bu durumda kiracı, kira sözleşmesine bakılmaksızın en geç 6 ay içinde evi boşaltmak zorundadır. Yeni ev sahibinin yaşayacak başka bir dairesi yoksa, bir ay önceden haber vererek dairenin boşaltılmasını talep edebilir.
Kiracı olmayan kişi evden nasıl çıkarılır?
Sözleşme olmadan, ev sahibi kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedemez. Mahkeme kararı olmadan, kiracının yasal hakları ihlal edilemez. Tahliye davası durumunda, önce noter aracılığıyla tahliye bildirimi gönderilmeli ve ardından tahliye davası açılmalıdır.
Kiracı evi başkasına verirse ne olur?
Kiracı imzalanan kira sözleşmesini ihlal edip mülkü başka bir kişiye kiralarsa, ev sahibi tahliye davası açma hakkına sahiptir. Özellikle sözleşmede alt kiralama yasağı varsa ve kiracı yine de mülkü başka bir kişiye kiraya veriyorsa, bu hukuka aykırı bir eylemdir.
Kiracı en çabuk nasıl tahliye edilir?
Kiracının tahliyesinin en hızlı yolu icra takibi başlatmaktır. Kira ödemesinde temerrüde düşen kiracıya en az otuz günlük bir ihbar süresi verilir ve kirayı ödemesi gerektiği konusunda uyarılır. Kiracı borçlarını ödemezse icra takibi başlatılır ve kısa sürede tahliye edilir.
Birini evden göndermek için ne yapmalı?
Aile içi şiddetin önlenmesi ve bireylerin korunması amacıyla, şiddet mağduru aile bireylerinin ikamet ettikleri yerin Aile Mahkemesine veya İlçe Emniyet Müdürlüğü Aile İçi Şiddet Birimine başvurmaları gerekmektedir. Şiddet uygulayan kişi, talebi halinde 6284 sayılı Kanun kapsamında evden uzaklaştırma cezasına çarptırılacaktır.
Aynı semtte evi olan ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Kiracının veya eşinin aynı ilçede ikamet etmesi nedeniyle tahliye. Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesinin 3. fıkrasına göre, konuttan ve kapsam dahilindeki işyerlerinden tahliyenin bir diğer nedeni, kiracının veya eşinin aynı ilçede ikametgahının bulunması nedeniyle tahliyedir.
Kiracı eve misafir getirebilir mi?
Ancak mevcut yasaya göre bunun hiçbir yasal dayanağı yoktur. Alman Kiracılar Derneği açıklamasında bu soruyu açıklığa kavuşturmuştur. Açıklamaya göre kiracı istediği kadar ve istediği sıklıkta misafir ağırlayabilir.
Kiracı ev sahibine küfür ederse ne olur?
Kiracı ile ev sahibi arasında hakaret veya iftira nedeniyle açılan ceza davaları tahliye sebebidir! Yargıtay Genel Kurulu’nun 2017/1770 ve 2021/1738 sayılı kararlarında, hakaret ve iftira nedeniyle hakkında ceza davası açılan ev sahibi ve kiracının durumu görüşüldü.
Kiracı ev sahibine haber vermeden çıkabilir mi?
Kiracı olarak mülkü terk etmek isterseniz, kira sözleşmesinde belirtilen sürenin bitiminden 15 gün önce ev sahibine fesih talebinde bulunan yazılı bir hatırlatma göndermelisiniz. Ancak, bize bildirmediğiniz takdirde sözleşmenizin aynı koşullar altında yenileneceğini belirtmek isteriz.
Asıl kiracı alt kiracıyı çıkarabilir mi?
Ana kiracıya karşı tahliye kararı verilir ve tahliye icra yoluyla gerçekleştirilirse, alt kiracı tahliye edilir. Ana kiracı zorunlu icra yoluyla tahliye edilirse, alt kiracı kira sözleşmesinin devamı için bir iddia ileri süremez.
Tavsiyeli Bağlantılar: Anayasanın 4 Maddesi Ne Zaman Kabul Edildi