İspir fasulyesinin özelliği nedir?
İspir fasulyesinin özelliği çabuk pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuğunu kaybetmesidir. Kolay sindirilebilir ve kendine has bir tadı vardır. Boyu 8-9 mm olup yıllık üretimi 300-500 ton arasında değişmektedir. 1 dekardan yaklaşık 100 kilo elde edilmektedir.
Şeker fasulyesi ile ispir fasulyesi aynı mı?
Çok popüler olan Ispir fasulyesi aynı zamanda şeker fasulyesi olarak da bilinir. Hızlı pişen, suda çabuk şişen ve pişirildiğinde kabuğunu atan bir fasulye türüdür.
Gerçek ispir fasulyesi nasıl anlaşılır?
Pehlivan, “İspir fasulyesi çoğunlukla taşlı topraklarda yetişiyor. Yabani fasulye olan İspir fasulyesi çok düşük verim veriyor. Ekimden sonra zorlu bir üretim aşamasından geçen İspir fasulyesi, baklalarından ayrıldığında kırmızı noktalara sahip olmalı. Kırmızı noktalar yoksa gerçek bir İspir fasulyesi değildir.” dedi.
İspir fasulyesinin kilosu ne kadar?
350,00 ₺ Sağlığa sayısız faydası bulunan bu eşsiz lezzeti bir kere denediğinizde, bir daha vazgeçemeyeceksiniz.
En lezzetli kuru fasulye cinsi nedir?
Gurmelerin “damak çatlatan lezzet” olarak tanımladığı kuru fasulye çeşidi “İspir Fasulyesi”, yıllardır pilavın en eski dostudur. Ülkemizin bereketli topraklarından gelen, ünü ve lezzeti tüm ülkeye ve hatta dünyaya yayılmış bir kuru fasulye türüdür. Şeker fasulyesi olarak da bilinir.
Dermason fasulye mi İspir mi?
Dermason fasulyesi Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen bir diğer kuru fasulye türüdür.
En lezzetli fasulye hangisi?
Lezzet açısından iri taneli fasulyeler tercih edilir. Türkiye’nin en iyi kuru fasulyeleri Karadeniz ve Erzurum yörelerinden gelen İspir kuru fasulyeleridir.
İspir fasulye neden pahalı?
Kısa uzunluğu ve her baklada sadece 3 fasulye bulunması nedeniyle normal fasulyelerden 5 kat daha az fasulye alınır. Yüksek talep düşük üretime eklendiğinde, Ispir fasulyesinin fiyatını belirleyen faktörler ortaya çıkar.
İspir fasulyesi ıslatmadan pişirilir mi?
Ispir fasulyelerini ıslatmadan pişirebilir misiniz? Evet, Ispir fasulyelerini ıslatmadan pişirmek mümkündür. Ancak, bu yöntemle pişirdiğiniz fasulyelerin daha uzun süreceğini ve biraz daha sert olabileceğini unutmayın.
İspir fasulyesi kaç saat suda bekletilir?
İspir fasulyesini yapmak için kuru fasulyeleri derin bir tencereye koyup üzerine ılık-sıcak su ekleyip en az 6 saat, tercihen 1 gün dinlendiriyoruz.
İspir fasulyesi güzel mi?
Başlıca özellikleri çabuk hazırlanması, pişirme sırasında kabuğunun çıkarılması ve kolay hazırlanması ve et gerektirmemesi nedeniyle lezzetli olmasıdır. İspir fasulyesi besin değeri çok yüksek olup diğer fasulyelere göre daha fazla talep gören bir şeker fasulyesi türüdür.
İspir fasulyesi hangi yörenin?
İspir fasulyesi veya İspir kuru fasulyesi, Erzurum’un İspir ilçesine özgü bir fasulye çeşididir. Phaseolus vulgaris’in bir alt türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir. İspir Fuarı, fasulyelerin hasat edildiği her yıl Eylül ayında kutlanmaktadır.
İspir fasulye farkı nedir?
Şekli ve tadı diğer fasulyelerden çok farklıdır. Klasik fasulyelere göre daha yuvarlak ve daha küçük görünür. Bu nedenle diğer fasulyelere göre çok daha hızlı pişer. Pişirme süresinin daha kısa olmasının yanı sıra, pişirme sırasında kabukları soyulmadığı için kuru fasulye severler tarafından da tercih edilir.
İspir fasulyesi nasıl pişirilir?
İspir fasulyesi tarifi nasıl hazırlanır? Fasulyeleri bir gece suda bekletin ve köpüğünü alarak bir tencerede pişirin. Tavaya yağı ve soğanları ekleyin ve iyice kavurun. Domates salçasını ekleyin. Süzülmüş fasulyeleri ekleyin ve biraz daha kavurun. … Üzerlerine her şeyi örtecek kadar kaynar su dökün. Orta ateşte 30-35 dakika pişirin.
En iyi fasulye nerenin?
Fasulye iklim koşullarının elverişli olması nedeniyle ağırlıklı olarak İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya, yıllık fasulye üretiminde ilk sırada yer almaktadır.
İspir fasulyesi nasıl pişirilir?
İspir fasulyesi tarifi nasıl hazırlanır? Fasulyeleri bir gece suda bekletin ve köpüğünü alarak bir tencerede pişirin. Tavaya yağı ve soğanları ekleyin ve iyice kavurun. Domates salçasını ekleyin. Süzülmüş fasulyeleri ekleyin ve biraz daha kavurun. … Üzerlerine her şeyi örtecek kadar kaynar su dökün. Orta ateşte 30-35 dakika pişirin.
İspirin neyi meşhur?
İklimsel avantajı sayesinde İspir, özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliği açısından zengindir. Dut ve dut ürünleri (pulp, kuru dut, pekmez, tahıl vb.) en önemli gelir kaynaklarından biridir. Bölgede fasulye yetiştiriciliği yaygındır ve yerel olarak satılan “İspir Fasulyesi” ürünü ülke çapında ünlüdür.
İspir fasulye önceden haşlanır mı?
Kuru fasulyeler önceden suda bekletilmelidir. Bazı Ispir kuru fasulye tariflerinde, ıslatma suyuna süt de eklenebilir. Bir düdüklü tencere de tüketilmeden önce yiyecekleri kaynatmak için kullanılabilir.
İspir fasulyesi kaç saat suda bekletilir?
İspir fasulyesini hazırlamak için fasulyeleri derin bir tencereye koyup üzerine ılık su ekleyip en az 6 saat, tercihen 1 gün kadar demlenmeye bırakıyoruz.