Ezana 10 dakika kala namaz kılınır mı?
Bu an öğle namazı vaktinden yaklaşık 10 dakika önce olduğu için bu vakitte namaz kılmak mekruhtur. İkindiden sonraki, güneşin sararıp parlamadığı ve gün batımına kadar sürdüğü vakit aynı zamanda dinlenme vaktidir.
Yatsıya 5 dakika kala akşam namazı kılınır mı?
7. Sual: Akşam namazından önce yatsı namazına [normal vaktinde] başlayan bir kimse, yanılarak namaza başlarsa ve bunu namaz esnasında fark edip dördüncü rekâtta rükû’ ederse ne yapması gerekir? Cevap: Namazı bitirip akşam namazını kılabilir.
Namaza kaç dakika kala namaz kılınır?
Güneş doğunca, sabah namazı, sabah namazının farz ve sünnetiyle birlikte, sabah namazının vakti çıkınca, yani takvimlerde “işrak” olarak gösterilen vakit girince, o günün öğle namazı vaktine kadar (Türkiye’deki doğru takvimlere göre öğle namazından yaklaşık 20 dakika önce) kılınır.
Akşam namazı yatsı ezanına kadar kilinabilir mi?
724- Akşam ve yatsı namazlarının vakitleri gece yarısına kadar ihtiyari olarak kılınabilir. Ancak kim, unutma, uykuya dalma, hayız vb. bir sebeple gece yarısına kadar namazını kılamazsa, sabah namazının vaktine kadar namazını kılabilir.
Ezandan 5 dakika önce namaz kılınır mı?
“Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı) siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar oruç tutun.” (el-Bakara, 2/187) buyurulmuştur. Sabah namazının vakti imsak vaktiyle başladığı için sabah namazı o vakitte kılınabilir.
Yatsı namazı ne zamana kadar kılınır?
Yatsı namazının vakti, akşam namazı vaktinin çıkmasından başlayarak “imsak” vaktine kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, 1/159 [957-959]). Yatsı namazı, bu vakit içinde herhangi bir zamanda kılınabilir.
Yatsı namazı kerahat vakti ne zaman?
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in yatsı namazını çoğunlukla fecrin doğuşu ile gecenin üçte biri geçinceye kadar kıldığı, çoğu zaman sonraya bırakmadığı, bazen gece yarısına kadar ertelediği, istisnai olarak da gecenin büyük bir kısmının geçmesine kadar ertelediği söylenebilir.
Yatsı namazı 12’den sonra nasıl niyet edilir?
Teheccüd namazını kılan kimse, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazını kılmaya” diye niyet edebilir.
Akşam namazı ile yatsı namazı arasında kaç dakika var?
Diyanet İşleri Başkanlığı da akşam ve yatsı tatilini bir saat yirmi dakikadan iki saatin biraz üzerine çıkarmıştı. Avrupa’da yaşayan Türklerin tepkisi nedeniyle tekrar bir saat yirmi dakikaya indirildi. Doğru hatırlıyorsam 1980’e kadar iki saat kadardı.
Ezan okunurken önceki vaktin namazı kılınır mı?
Kazaya gerek yoktur. Zira ezan okunduğu zaman o vaktin namaz vakti zaten belirlenmiş olduğundan, ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.
Namaz ne kadar geç kılınabilir?
Buna göre sabah namazı güneş doğuncaya kadar; öğle namazı ikindi vakti başlayıncaya kadar, ikindi namazı güneş batıncaya kadar, akşam namazı da yatsı vakti başlayıncaya kadar kılınabilir. Yatsı namazının vakti ise “imsak” vaktine (şafak vaktinin başlangıcına) kadar devam eder (Müslim, Mesacid, 173).
Akşama 45 dakika kala namaz kılınır mı?
Akşam namazının vakti; İmam Ebû Hanîfe’ye göre güneşin batmasıyla başlar ve güneş battıktan sonra ufukta kalan aydınlık kayboluncaya kadar devam eder. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Akşam namazının vaktinin başlangıcı güneşin batması, sonu ise ufkun kaybolmasıdır.” (Tirmizî, Salat, 2 [151])
Yatsı ezanına 5 dk kala akşam namazı kılınır mı?
Her Müslüman, namazların dakikliğine uymalıdır. Akşam namazının tam vakti gün batımında başlar ve gün batımından sonra ufukta kalan tüm ışık kaybolana kadar devam eder.
Akşam namazı ile yatsı namazı aynı anda kılınabilir mi?
Cemaatle namaz kılan kimse, bu namazları birbiri ardına ve sırasına göre kılar; iki farz arasında sünnet kılmaz ve başka bir şeyle meşgul olmaz. Öğle ve ikindi namazlarının farzları öğle veya ikindi vaktinde; akşam ve yatsı namazlarının farzları ise akşam veya yatsı vaktinde ara vermeden birbiri ardına kılınır.
Akşam namazı yatsı ezanı okunurken kılınır mı?
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaza başlamak en iyisidir. Ancak ezan bitmeden önce namaza başlayanın namazı sahihtir. Önemli olan vakti iyi değerlendirmektir. Vakit geçtikten sonra ezansız veya ezan okunurken kılınan namaz sahihtir.
Ezan okunurken bir önceki namaz kılınır mı?
Hadis-i şerifte; Kim bir rekât namazı kaza ederse, sanki hepsini kaza etmiş gibi olur. Hüküme göre, ezan okunurken namaz kılmak mümkündür.
Vaktin çıkmasına az kala namaz kılınır mı?
Alimler, sabah ve cuma namazları dışındaki namazların vaktini kaçırmanın o namazı bozmayacağı konusunda ittifak etmişlerdir. Sabah namazında İmam Ebu Hanife, güneş doğarken namaz kılmayı yasaklayan hadislere dayanarak, güneşin doğmasının kılınan namazı bozacağını söylemiştir.
Akşam namazına 10 dakika kala ikindi namazı kılınır mı?
Son ikindi namazı, güneş batmadan hemen önce kılınır, ancak bir mazeret olmadıkça o vakte kadar geciktirilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.v.), ikindi namazını güneş sararıncaya kadar geciktirip sonra aceleyle ve savsaklayarak kılmayı münafıkların namazı olarak nitelemiştir (bkz.
Namaz vaktinden önce kılınabilir mi?
Namazı kıldıktan sonra, namazın tamamını vaktinden önce kıldığını anlarsa, namazı yine batıl olur. Namaz sırasında vakit çıktığını anlarsa veya namazı bitirdikten sonra, namazı kılar kılmaz vakit çıktığını anlarsa, namazı sahih olur.