Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın ne demek?
Bu cümlenin anlamını anlamak için önce “suç” kelimesinin anlamını öğrenmeliyiz. “Eğer ateş olsaydın, Cirmin kadar yer yakardın” ne anlama geliyor? “Eğer ateş olsaydın, bir ceset kadar yer yakardın” sözü diğer kişiyi küçümsemek için kullanılır. Başka bir deyişle, ne kadar çok seçeneğiniz olursa olsun, kapasiteniz sınırlıdır.
Cürüm ne demek argo?
Sıf. (Farsça. -nāk ekiyle) Suçlu, suçlu.
Cürmün nedir?
– Hata, kusur, yanlışlık vb. anlamına gelir.
Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın nasıl yazılır?
Dolayısıyla karşı tarafı küçümsemek için kullanılan “Ateş olsaydın, suçun kadar yer yakardın” ifadesinin doğrusu şudur: “Ateş olsaydın, suçun kadar yer yakardın.”
Cürüm ne demek ekşi sözlük?
Felony, ciddi suç anlamına gelir. Bu nedenle, bir kabahatten ziyade bir felonidir.
Ateş olsan cürmün kadar yer yakarsın atasözü mü deyim mi?
Atasözü. “Her türlü fırsatınız olmasına rağmen, bunlardan yararlanma potansiyeliniz bile yok.” anlamına gelen bir atasözü.
Cürmü meşhut ne demek?
(ﺟﺮﻡ ﻣﺸﻬﻮﺩ) i. (Arch. curm “suç” ve mashhūd “gördüğü şey” ve curm-i mashhūd) Hukuk. İşlenirken başkalarının gördüğü, gözlemlenen, suçüstü yakalanan bir suç: Hatta mahkemedeki hakim bile mahkûm suçlulara: “Bu suçu işlediğinizi söylüyorsunuz ve bu kadar çok tanık var, ne diyorsunuz?” (Fahri Celâl) bir keresinde sorardı.
Cürmün yetmez ne demek?
Arapça “curm” kelimesinden türetilen “crim” kelimesi “küçük suç, kabahat” anlamına gelir. Kelimeyi bu anlamda ele alırsak, eğer ateş olsaydınız, suçluluğunuz kadar hasara yol açabileceğiniz anlamına gelir.
Cürüm kelimesi nereden gelir?
Suç – Nişanyan Sözlüğü. Arapça crm curm جُرْم kökünden gelen “bedensel ceza, işkence” anlamına gelir; “suç” kelimesiyle ilgili alıntı. Bu kelime Arapça carama جَرَمَ kelimesinden gelir “1. “Kırık kemikler, doğranmış, kırpılmış (koyun), 2. Suç işlemiş” fiilinin tam kipinde infinitive halidir. (NOT: Bu fiil Aramice/Süryanice garəmā גַרְמָא “kemik” ile ilişkilidir)
Cürmüm kime denir?
Türk Dil Kurumu’na göre, “cürüm” kelimesinin birinci tekil şahıs hali olan “cürüm” kelimesi “günahım” veya “suçum” anlamına gelir. Başka bir anlamı da suçum anlamına gelmesidir. Suç kelimesi, bir kişinin işlediği ve suç olarak kabul edilen eylemleri ifade eden bir ifade biçimidir.
Cürüm ne demek hukuk?
1. Örf ve adetlere aykırı davranış. 2. Hukuka aykırı davranış, suç.
Cürmü mü cirmi mi?
Ateş olsaydı, suçun kendisi kadar değil, diken kadar yakardı. Ciddi suç, suçtur; cirim büyük bir gövdedir. Yani, kendini yaktığı kadar alanı yakar. Her iki kelime de dilimize Arapçadan girmiştir.
Cürümlü ne demek?
Bu saldırılardan dolayı Bizanslılar tarafından suçlu anlamına gelen “Cürümlü” ismi verilmiş, zamanla “Çorumlu”ya dönüşmüştür.
Cirmin anlamı ne?
Üç boyutlu madde, beden, gök cismi anlamına gelen felsefi terim. Üç boyutlu varoluş anlamında ve genellikle ruh veya tin gibi ruhsal varlıklara zıt olarak kullanılan felsefi bir terim.
Cümrük ne demek?
ikisi de kullanılır. “Ateş varsa, kor kadar toprak yakarsın” sözüyle sanki ailecek Galat-ı Ünlül’ün kralı olmuşuz gibi görünüyor. İlginçtir ki, Türkçe’de “Çürgemek” fiilinden türetilen “Çürgük” kelimesi “yanmış, yanmış” anlamına gelir. Belki de bu fonetik benzerlik, ünlü Galat’ımızın sebebidir.
Ateşin cürmü ne demek?
Arapça “curm” kelimesinden türetilen “suç” kelimesi “kabahat, suç” anlamına gelir. Kelimeyi bu anlamda ele alırsak, ateş olsanız bile, suçluluğunuz kadar zarara yol açabileceğiniz anlamına gelir.
Cümrük ne demek?
ikisi de kullanılır. “Ateş varsa, kor kadar toprak yakarsın” sözüyle sanki ailecek Galat-ı Ünlül’ün kralı olmuşuz gibi görünüyor. İlginçtir ki, Türkçe’de “Çürgemek” fiilinden türetilen “Çürgük” kelimesi “yanmış, yanmış” anlamına gelir. Belki de bu fonetik benzerlik, ünlü Galat’ımızın sebebidir.
Cürmün mü cirmin mi?
Atasözünün gerçeği şu değildir: “Ateş olsaydın, suçunun kadar toprağı yakardın.” “Ateş olsaydın, bir sinema kadar alanı yakardın.”
Cirmin anlamı ne?
Üç boyutlu bir madde, beden veya gök cismi anlamında kullanılan felsefi bir terim. Genellikle ruh veya tin gibi ruhsal varlıkların aksine, üç boyutlu bir varlığa atıfta bulunan felsefi bir terim.