Başı açık olan kadının namazı kabul olur mu?
Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerinde yaygın olan görüşe göre, kadının elleri ve yüzü hariç bütün vücudunu örtmesi gerekir. Hanefi mezhebinin bir görüşüne göre ise ayaklar da avret kapsamı dışındadır.
Tesettürlü olmayan kadının namazı kabul olur mu?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Bir kadın açık alanda namaz kılabilir mi?
Cevap: – Bir kadının namaz kıldığını görmekte bir sakınca yoktur. Örtünme kurallarına uymak yeterlidir. Dediğiniz gibi, sessiz bir köşeye çekilerek namaz kılmak uygundur. Ailenizden bir kişinin bulunduğunuz alanda sağınıza ve solunuza oturup size bir sütyen hediye etmesi yeterlidir.
Namaz kılan bir insan kapanmak zorunda mı?
(Şâtıbî, el-Muvâfakât, 2/489) Bu sebeple namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi gerekir. Üzerini bir şeyle örtmek daha iyidir. Ancak başı açık olarak namaz kılmak da caizdir.
Hangi kadının namazı kabul olmaz?
Hz. Aişe (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Allah Teala, hayız çağına gelen bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.”
Kapanmak farz mıdır?
3. Başörtülerini yakalarının üzerine takmaları, saçlarını, başlarını, boyunlarını ve enselerini örtmeleri, Kitap, Sünnet ve İslam alimlerinin icmasıyla belirlenmiş dinimizin açık bir emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir zorunluluktur.
Ne yaparsa yapsın namazı kabul olmayan 2 kişi?
Allah Resulü (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Efendisinden kaçan köle yanlarına dönünceye kadar, iki kişinin namazı başlarının üstüne yükselmez.”
Namaz kılarken örtünmek şart mı?
12. Soru: Namazda ayakta duran bir kimse, elbisesi ile avret yerini örtüyorsa; ancak rükû ve secde gibi durumlarda örtülüp örtülmemesi gerektiği belli değilse ve açık ise, avret yerini herhangi bir şeyle örtüyorsa hükmü nedir? Cevap: Namaz sahihtir. Ancak ihtiyat gereği böyle bir elbise ile namaz kılınmamalıdır.
Pijama ile namaz olur mu?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir.
Karı koca birlikte namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Kadınlar çorapsız namaz kılabilir mi?
Kadınlar çıplak ayakla namaz kılabilir mi? Hanefi mezhebinde hâkim olan görüşe göre kadınların ayakları avret yeri olmadığından, topukların üstü açık olmamak şartıyla çorapsız namaz kılabilir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Kadınlar hangi durumlarda namaz kılınmaz?
Adet kanı namaz kılmaya engeldir, ancak istihaza kanı namaz kılmaya engel değildir. Kanama bir sonraki namaz vaktine kadar devam ederse istihaze kanına karşı tedbir almak ve her namaz abdesti almak yeterlidir. Namaz esnasında kan gelirse namaza bir zararı olmaz.
Kadınlar başı açık namaz kılınır mı?
Peygamber (s.a.s.)’in hanımlarının evlerinde namaz kılarken başlarını örttüklerine dair hadisler, bizzat Hz. Peygamber’in başları açık namaz kılan genç kızları uyardığı, ergenlik çağına gelen kadınların da başları örtülü olarak namaz kılmaları gerektiğine dair hadisler bulunmaktadır (Ebû Dâvûd, Salat, 87).
Namaz kılarken başörtü açılırsa namaz bozulur mu?
İster tek başına, ister cemaatle kılınan bir namazda örtülmesi gereken bir organ, kişinin isteği dışında açılıp hemen örtülürse, namaz bozulmaz. Açılan yer bir organın dörtte biri kadar olur ve rükûya (Sübhanellahi’l-azim) kadar açık kalırsa, namaz bozulur.
Namaz mı önemli tesettür mü?
Müslüman bir kadın için namaz öncelikli olsa da, her iki görev de vazgeçilmezdir. Ancak Allah kullarını daha iyi bildiği için önce namazı, sonra da tesettür giymeyi emretmiştir. Kuran-ı Kerim’de müminlerin eşlerine ve mümin kadınlara tesettür giymeleri emredilmiştir.
Kadının başının açık olması abdesti bozar mı?
Bu nedenle başörtüsü, bone, peruk vb. başın nemle temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32). Ancak kadınlar abdest sırasında başörtülerini çıkarmadan ellerini başörtülerinin altına sokarak başlarını mesh edebilirler.
Kadınlar hangi durumlarda namaz kılınmaz?
Adet kanı namaz kılmaya engeldir, ancak istihaza kanı namaz kılmaya engel değildir. Kanama bir sonraki namaz vaktine kadar devam ederse istihaze kanına karşı tedbir almak ve her namaz abdesti almak yeterlidir. Namaz esnasında kan gelirse namaza bir zararı olmaz.
Kadınlar özel günde namaz kılabilir mi?
Son altı günde görülen kan, altı günü on iki yaptığında istihaze (özür) sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan ise özür kanı olduğundan, kadın o günlerde namazını kılar ve oruç tutar.
Kadınların namaz kılması zorunlu mu?
Her Müslümanın, erkek veya kadın olsun, ergenlik çağından itibaren günde beş vakit namaz kılması farzdır. Bu konuda erkek ve kadın arasında bir ayrım yoktur.