Her karar İstinaf’a gider mi?
İlk derece mahkemelerinin kararlarına, ilanlarından itibaren iki hafta içinde itiraz edilebilir (HMK md. 345). Ancak tüm kararlara itiraz edilemez. Sadece kesinleşmiş kararlar.
İstinaf hangi kararları verebilir?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
Hangi dosyalar İstinaf’a gider?
Yerel mahkemelerin kararlarındaki her türlü olgusal veya hukuki hatalara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Ayrıca, bölge mahkemesi temyizi incelerken, tarafların temyizlerinde yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.
Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?
15.000 TL ve altındaki adli para cezalarına ilişkin mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz (CMK m. 31).
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
Kesin karar istinaf edilebilir mi?
İstinaf yolunun yürürlüğe girmesiyle karar düzeltme yolu kaldırılmıştır. Olağanüstü yasal yollar, kesin mahkeme kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Hukuk yargılamalarında olağanüstü yasal yollar; Bu, sürecin yenilenmesidir.
İstinaf kaç yıl sürer?
Uygulamada sıkça sorulan sorulardan biri de iş hukuku davalarında temyiz sürecinin ne kadar süreceğidir. Bu soru mahkemeden mahkemeye değişmektedir. Ancak pratikte yaklaşık 2 (iki) yıl sürdüğü söylenebilir.
Hatalı kesin karara karşı ne yapılabilir?
-Taraflar kural olarak kesin olmayan kararlara karşı sadece olağan kanun yollarına (şikayet ve temyiz) başvurabilirler. Ancak istisnai durumlarda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı olağanüstü kanun yollarına (temyiz ve yargılamanın yenilenmesi) başvurmak mümkündür.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz başvurusu dosya esasına göre reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartların sağlanması halinde ceza davasını Yargıtay’a götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
Önce temyiz mi istinaf mı?
Elbette, itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren gerekli yasal yollara başvurmak için 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra, kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.
Karara çıkmış dosya İstinaf’a gider mi?
Bir davada kesin karar verilmişse, yasal süreç, yani temyiz veya istinaf prosedürü başlar. Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
İstinaf genellikle ne karar verir?
Temyiz Mahkemesi, temyiz inceleme süreci sırasında yeni bir karar verir. Teknik olarak, yerel mahkemenin kararını bozmak veya onaylamak mümkün değildir. Temyiz Mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden inceler ve yeni bir karar verir.
İstinaf sebepleri nelerdir?
HUKUKİ GEREKÇELER İlke olarak, temyiz başvurusunda bulunulan kararlarda, ilk derece mahkemesinin olguları, delilleri ve hukuki nedenleri değerlendirmede yaptığı yetersizlikler ve hatalar temyiz nedeni olabilir. Usul hukukundaki veya maddi hukuktaki hatalar temyiz nedeni olarak ileri sürülebilir.
İstinaf kesinlik sınırı neye göre belirlenir?
Tahliye davalarında, istinaf teminat sınırı, davanın açıldığı tarihteki yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır; davanın açıldığı tarihteki yıllık kira bedeli, karar tarihindeki sınırın altında ise karar, miktar bakımından kesin ve bağlayıcıdır.
Karara çıkmış dosya İstinaf’a gider mi?
Bir davada kesin karar verilmişse, yasal süreç, yani temyiz veya istinaf prosedürü başlar. Karara itiraz edilirse veya kesin bir karar değilse, kararın infazı mümkündür.
Kısa karar istinaf edilebilir mi?
Özetle: Karar; Kararın, hazır bulunan herkese açık olduğu, gıyabında karar alınanlar bakımından kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edilebileceği ve kararın ayrıntılarının gerekçeli kararda yer aldığı görülmektedir.
Bir karar kaç kez istinaf edilir?
Temyiz, birinci derece mahkemelerin kararlarının hem olgusal hem de hukuki açıdan üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Temyiz başvurusunda bulunulursa, hukuk davası üst temyiz mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
İstinaf kesinlik sınırı neye göre belirlenir?
Tahliye davalarında, istinaf teminat sınırı, davanın açıldığı tarihteki yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanır; davanın açıldığı tarihteki yıllık kira bedeli, karar tarihindeki sınırın altında ise karar, miktar bakımından kesin ve bağlayıcıdır.