İçeriğe geç

Elbistan Hangi Ilden Ayrıldı

Elbistan Malatya’dan ne zaman ayrıldı?

Malatya Sancağı 1830’lara kadar Maraş Eyaletine bağlı kalmaya devam etti. Ancak bu süreçte Malatya Sancağı Maraş Eyaletinden ayrılarak Diyarbakır Eyaletine bağlandı. 1531’de Dulkadır Beylerbeyliği kuruldu ve Elbistan bu beylik içinde bir sancak olarak kaldı.

Elbistan’ın eski adı nedir?

Farklı zamanlarda Ablastan ve Elbıstan gibi farklı isimler almış ve Arap tarihçileri tarafından Ablustayn olarak anılmıştır. XVI. 16. yüzyıldan itibaren Arap tarihçi İbn İlyas hariç tüm tarihçiler tarafından Elbistan veya Elbistan olarak anılmıştır.

Elbistan hangi Türk boyundandır?

1339-1522 yılları arasında Güney Anadolu’da kurulan, merkezi Elbistan olan bir Türkmen devletidir. Dulkadiroğulları, Oğuzların Bozok kolu, Yıldız Han soyundan, Avşar, Beydili ve Kargın boylarından gelmektedir.

Elbistan’ın anlamı ne?

İlçenin ünlü tarihçisi Ord. Prof. Dr. Halil Yinanç, Mükrimin’in araştırmasında, Elbistan isminin önceleri ünlü pehlivanın çokluğu anlamına gelen Alp-stan olarak adlandırıldığını, daha sonra Albistan veya Elbistan olarak değiştirildiğini belirtmektedir.

Elbistan önce nereye bağlıydı?

Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti oldu. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Malatya il olmadan nereye bağlıydı?

Malatya bölgesi klasik Osmanlı döneminde Maraş vilayetinin bir livası (sancak) idi. 1831’deki idari değişiklikle Malatya Livası, Maraş Merkez Livası, Samsat ve Gerger Livası Maraş vilayetinin sınırları içinde kaldı.

Elbistan hangi mezheptir?

Maraş Alevileri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçe ve köylerinde yaşamaktadır.

Elbistan’ı kim fethetti?

Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti olarak hizmet etti. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Elbistan ne ile ünlü?

Tarihi camileri, mezar höyükleri ve çarşılarıyla dikkat çeken ilçede birçok turistik yer bulunmaktadır. Elbistan seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken en önemli yerler: Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Cami, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük.

Elbistan’da hangi dil konuşuluyor?

Elbistan şehri Türkiye’de bir şehirdir. Bu şehirde resmi Türkçe dili Türkiye konuşulmaktadır.

Elbistan hangi dine mensup?

Sosyal Yaşam: Kahir’de nüfusun büyük çoğunluğu (%96) Müslümanlardan oluşurken, Elbistan’da çok az bir kesim (%4) Hıristiyan (Ermeni)’dır.

Elbistan hangi beylik?

Bu arada Oğuzların Bozok kolundan olan ve Elbistan ve Maraş yöresinde büyük sayılarda toplanan Dulkadir Türkmenleri, 1339 yılında Memlükler idaresinde Dulkadir Beyliği’ni kurdular.

Elbistan kaç ilden büyük?

Bu tanıklığı hazırladık ve Elbistan’ımız 28 ilden daha büyüktür. Buna Başbakan’ın memleketi de dahildir. Rize merkez ve köyleri dahil nüfusu 135.148’dir. Elbistan 135 bin 343’tür.

Hangi padişahın annesi Elbistanlı?

Sultan II. Murad’ın (Büyük Murad olarak da bilinir) annesidir ve dolayısıyla Fatih Sultan Mehmed’in büyükannesidir. Osmanlı Sarayı’nda Valide Sultan olmuştur.

Elbistan’ın kaç köyü var?

İlçede 69 köy ve 50 mezra bulunmaktadır. Ovadaki köyler toplu yerleşimlerden oluşurken, dağlık bölgedeki köyler dağınık köy ve mezralardan oluşmaktadır. Elektrik ve telefonu olmayan köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yolla (233 km) ve 24 köye ise kısmen asfalt kısmen asfalt yolla (410 km + 118,7 km tesviye) sağlanmaktadır.

Malatya hangi ilden ayrıldı?

1515 yılında Osmanlı egemenliğine giren Malatya, Harput Vilayeti’ne bağlanmış, ancak Cumhuriyet’in bir vilayeti olmuştur (20 Nisan 1924 tarihli Anayasa’nın 89. maddesiyle). Vilayetin kuruluşundan sonraki ilk belediye başkanı, Hasanbey Caddesi’ne adını veren son Osmanlı beyi Hasan Derinkök’tür.

Gürün Malatya’dan ne zaman ayrıldı?

Gürün 1969 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Malatya Elazığ’dan ne zaman ayrıldı?

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında Malatya ve Dersim sancakları da buraya bağlanmış, 1921 yılında bu iki sancak Elazığ’dan ayrılmıştır.

Darende eskiden nereye bağlıydı?

Kaynaklarda “Sivas Vilayeti merkez sancağına bağlı, Tohma Nehri kıyısında bir ilçe kasabası” olarak tanımlanmaktadır. 1934’te Cumhuriyetin ilanından sonra Malatya’nın bir ilçesi olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir